På jakt etter torsken

En dag da vi vandret blant all fisken som henger til tørk i Henningsvær, så vi at det sto skrevet «Italia» på en av fiskehjellene. Vi ble nysgjerrige!🤔 Skulle akkurat denne fisken til Italia? Og hvor i Italia? Hva skal de med lofottorsken? Men først, litt historie.

På 1400-tallet var det en italiener ved navn Pietro Querini som skulle ut på en rolig seiltur fra Venezia til Brügge, men han bomma litt på kursen og var litt uheldig med været, så han forliste ved Røst i Lofoten i stedet. Heldigvis for Pietro, og de som var igjen av følget, så var det noen som bodde på Røst og kunne ta dem i mot. Pietro reiste tilbake noen måneder senere og fikk sendt med seg niste av lokalbefolkningen, i form av tørrfisk. Vel tilbake i Venezia gjorde Mama Querini seg klar på kjøkkenet for å diske opp de deiligste tørrfiskretter. Og siden den gang har Italia importert tonn på tonn med tørrfisk fra Lofoten.

For en spennende historie tenkte vi, så vi dro for å se om vi kunne finne noen rester av lasten til Querini!

Etter en kort tur innom Oslo på mandag, reiste vi strake veien til Venezia. Her var det jammen varmt! 33 grader viste kvikksølvrøret. Uvant for oss som hadde sludd for et par uker siden. Mange turister var det visst også her. Så mye folk rundt oss er også en ting vi egentlig ikke er så vant med fortiden. Men på kvelden, da de fleste turistene var tilbake på cruisebåtene, og sola roet seg litt, ja da føltes det ut som vi hadde hele denne flotte byen for oss selv! For en utrolig vakker by😀

Men så var det tid for middag! Ville vi finne igjen Querini’s tørrfisk?

IMG_6442_

Å jammen gjorde vi ikke det! Som en kremete tørrfiskmousse servert med en slags grønn pastaklump har torsken reist fra gjellene i Henningsvær og blitt transformert til en spennende delikatesse på en tallerken i Venezia.

Vi har nå fått sett Venezia og reist videre til Gardasjøen. Deilig å få tatt et bad i sjøen i varmen her nede😎 Vi blir i Italia også neste uke, før vi igjen setter kursen nordover mot Vakthusøya igjen!

Ha en fortsatt god helg! 😃

En kommentar om “På jakt etter torsken

  1. Virkelig spennende å gjøre research på denne måten, og samtidig nyte godt av varmegradene 🌞 Kos dere oppe ved Gardasjøen. Et nydelig sted ⛱🚲🍷🍕😎

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s